Hoeveel btw over omzet speelautomaat en entertainment?

BTW speelautomaat en entertainment - Entjes Administratie en Advies

Er zijn de laatste tijd steeds meer family entertainment centers met diverse speelautomaten. Anders dan bij gokhallen gaat het vooral om amusement. Maar welk btw-tarief moet u voor dergelijk amusement berekenen, aldus de rechter?

Family entertainment en btw

Nederland kent steeds meer family entertainment centers. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het in dergelijke gelegenheden vooral om amusement en vermaak. Anders dan vroeger bevatten dergelijke centers tal van spellen en speelt de traditionele flipperkast nog maar een ondergeschikte rol. Anders dan bij gokhallen draait het bij de spelers niet om geldelijke winst, maar om vermaak en het winnen van een leuke prijs. Maar welk btw-tarief moet u voor een dergelijke voorziening berekenen? De rechters denken hier tot nu toe verschillend over, dus wat is wijsheid?

Wanneer laag btw-tarief?

Het lage btw-tarief is volgens een eerdere uitspraak van de Hoge Raad onder meer van toepassing op ‘primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorzieningen, die wat inrichting betreft op één lijn kunnen worden gesteld met attractieparken, speel- en siertuinen’. Let op. In een zaak die onlangs speelde, was de rechtbank in Den Haag van mening dat amusementshallen niet aan deze omschrijving voldoen. Volgens de rechter kan een automatenhal nu eenmaal niet vergeleken worden met een attractiepark. De rechter stelde de inspecteur dan ook in het gelijk (ECLI:NL:RBDHA:2020:9529) .

Vrij toegankelijk

De rechter overwoog ook nog dat de automatenhal vrij toegankelijk was. Er werd geen entree geheven, maar wie wilde spelen, moest een playcard aanschaffen en hierop een speeltegoed storten. Dit betekende dat de ontvangsten van uw collega niet de vergoeding vormden voor het verlenen van toegang tot de automatenhal. Ook daarom was volgens de rechter het hoge tarief van toepassing.

Rechters denken verschillend

Hoewel de argumentatie van de rechter aannemelijk klinkt, zijn de meningen onder rechters toch verdeeld. Zo oordeelde in 2018 Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat in een vergelijkbare situatie het lage btw-tarief van 9% van toepassing is. De uitspraak werd in hoger beroep door Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch bevestigd (ECLI:NL:GHSHE:2019:555) . Deze uitspraak moet nog door de Hoge Raad worden beoordeeld. Daarbij laat ons hoogste rechtscollege zich altijd vooraf adviseren door de advocaat-generaal. Deze kwam tot het oordeel dat het hoge tarief van 21% van toepassing moet zijn en adviseerde de Hoge Raad om de fiscus in het gelijk te stellen. Het advies van de advocaat-generaal was voor de rechtbank in Den Haag een reden om niet uw collega, maar de fiscus gelijk te geven.

Wat kunt u hiermee?

De Hoge Raad volgt het advies van de advocaat-generaal meestal wel, maar niet altijd. Zolang de Hoge Raad nog geen uitspraak in deze zaak heeft gedaan, is het onzeker welk btw-tarief in vergelijkbare situaties toegepast moet worden. Let op. Past u het lage tarief toe, dan riskeert u naheffingen met boetes. Past u het hoge tarief toe, dan doet u zichzelf wellicht tekort. Tip. Daarom is het aan te bevelen het hoge tarief toe te passen en af te dragen, maar na iedere btw-aangifte direct bezwaar te maken tegen uw eigen aangifte. Op deze manier stelt u uw rechten veilig als de Hoge Raad uw collega in het gelijk stelt. In uw bezwaar kunt u de inspecteur ook verzoeken het bezwaarschrift nog even aan te houden, totdat er een uitspraak van de Hoge Raad ligt. Dit is voor u en voor de fiscus de makkelijkste weg.

Het is nog onduidelijk welk btw-tarief er geldt voor family entertainment centers en soortgelijke vormen van vermaak. Bereken in soortgelijke zaken daarom het 21%-tarief en maak bezwaar tegen uw eigen aangifte totdat de Hoge Raad duidelijkheid geeft.

Tags:
Archieven
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?